Hit ή μέτριας έντασης αερόβιο;

Αποτέλεσμα εικόνας για cardio

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ποιες είναι οι διαφορές του hit(υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση) με το αερόβιο μέτριας έντασης.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι το σώμα καταλαβαίνει από παλμούς,συνεπώς και στα δύο προγράμματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρέξιμο ή σχοινάκι ή βάρη ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας βοηθήσει να πιάσετε τους παλμούς που επιθυμείτε.
Προτού περάσουμε στο κύριος θέμα θα πρέπει να μάθουμε τον τρόπο που βρίσκουμε τον αριθμό των μέγιστων παλμών μας κάτι που στην συνέχεια θα μας φανεί πολύ χρήσιμο.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα άτομο ηλικίας 23 ετών. Παίρνουμε τον μέγιστο αριθμό παλμών(220) και αφαιρούμε την ηλικία του(23)

220-23=197 παλμούς το ανώτερο για το συγκεκριμένο άτομο

Αφού αναφέραμε λοιπόν όλα όσα έπρεπε ήρθε η ώρα να δούμε τις διαφορές μεταξύ υψηλής έντασης δειαλημματική προπόνηση και μέτριας έντασης αερόβιο.

Στην περίπτωση του hit λοιπόν φτάνουμε τουλάχιστον στο 85% των μέγιστων παλμών μας για ένα χρονικό διάστημα.Συνεπώς στο προηγούμενο παράδειγμα ένα άτομο 23 ετών,σε περίπτωση που επιλέξει το hit θα φτάσει τουλάχιστον τους 157 παλμούς πάνω κάτω.Εννοείται πρέπει να αναλογιστούμε ότι όσο ποιο πολύ ανεβάζουμε τους παλμούς μας τόσο ποιο δύσκολο είναι να κρατήσουμε αυτόν τον ρυθμό.
Για παράδειγμα Αν υποθέσουμε ότι επιλέγουμε να τρέξουμε στο 85% ίσως κρατήσουμε 1 λεπτό(λέμε έναν υποθετικό αριθμό).Είναι λογικό λοιπόν στο 90% να αντέξουμε πολύ λιγότερο αφού οι παλμοί ανεβαίνουν.Όσο ποιο κάτω πέφτουμε σε χρόνο τόσο η άσκηση γίνεται ποιο αναερόβια.

Στην αντίθετη περίπτωση λοιπόν έχουμε την μέτριας έντασης προπόνηση.Εδώ οι παλμοί μας κυμαίνονται μεταξύ 60%-80%.Όπως είναι λογικό σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό να αντέξουμε για περισσότερη ώρα την συνεχόμενη κίνηση εφόσον οι παλμοί μας βρίσκονται ποιο χαμηλά.Αν για παράδειγμα στο 90% αντέχαμε για μερικά δεύτερα,είναι λογικό στο 60% να αντέχουμε για πολύ παραπάνω ώρα.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ hit και μέτριας έντασης αερόβιο;

Αφού αναλύσαμε αυτές τις δύο περιπτώσεις είναι καιρός να δούμε τις κύριες διαφορές τους.Το κυριότερο που θα πρέπει να γνωρίζεται σε αυτή την περίπτωση είναι ότι κανένα δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλύτερη λύση ή χειρότερη καθώς η μα περίπτωση υπερτερεί από την άλλη σε διαφορετικά θέματα.Είναι σημαντικό όταν προσπαθούμε να συγκρίνουμε δύο πράγματα να προσπαθούμε να βάλουμε κοινές περιπτώσεις.Για παράδειγμα μια καλή σύγκριση θα ήταν 20 λεπτά hit με 40 λεπτά μέτριας έντασης προπόνηση.

Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν,δηλαδή στην περίπτωση του hit,οι έρευνες δείχνουν ότι το σώμα έχει ως κύρια πηγή ενέργεια το γλυκογόνο και σε πολύ μικρότερο βαθμό το λίπος.Στην άλλη περίπτωση,δηλαδή σε αυτή της μέτριας έντασης αερόβιο το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργεια και λιγότερο το γλυκογόνο.Από τα παραπάνω λοιπόν φαίνεται ότι την ώρα της άσκησης αυτό που "καίει" ποιο πολύ λίπος ίσως να είναι η δεύτερη περίπτωση.

Μην βιαστείτε όμως να κρίνετε και να επιλέξετε.Όλοι γνωρίζουμε ότι μετά από μια σωματική άσκηση,έχουμε για ορισμένη ώρα τον μεταβολισμό μας ψηλά ακόμα και μετά το τέλος της.Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν όσο περισσότερο ανεβάζουμε τους παλμούς μας,τόση περισσότερη ώρα έχουμε ανεβασμένο τον μεταβολισμό μας.Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές έρευνες δείχνουν ότι όταν κινούμαστε στο 90% και πάνω ο μεταβολισμός μας μπορεί να μείνει ψηλά ακόμα και 24 ώρες.Από αυτό λοιπόν συμπεραίνουμε ότι για το θέμα μεταβολισμού η υψηλής έντασης δειαλημματική προπόνηση έχει σαφές πλεονέκτημα.

Σαφώς στην σύγκριση αυτών των δύο θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και κάποιες άλλες παραμέτρους.

Αρχικά το θέμα χρόνου.Είναι απολύτως λογικό οι προπονήσεις υψηλής έντασης να μας βοηθάνε στην εξοικονόμηση χρόνου καθώς με 15-20 λεπτά μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.Αντίθετα στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα 20 λεπτά για να πούμε ότι ολοκληρώσαμε μια καλή προπόνηση μέτριας έντασης.

Δεύτερον την διατροφή μας.Είναι παράνοια να προσπαθούμε να παίξουμε προπονήσεις υψηλής έντασης ενώ πριν δεν έχουν προηγηθεί κάποια γεύματα ψηλά σε υδατάνθρακα και πρωτεΐνη.Εδώ λοιπόν βλέπουμε ότι το είδος που επιλέγουμε εξαρτάται τόσο από την ώρα όσο και από την διατροφή μας.Για άτομα που κάνουν προπόνηση το πρωί με άδειο στομάχι η υψηλής ένταση σίγουρα δε θα ήταν καλή λύση.

Τέλος το επίπεδο του αθλούμενο.Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να βάζουμε άτομα υπέρβαρα και αρχάρια να κάνουν εξαντλητικές προπονήσεις στο 85% και πάνω.Τέτοιες προπονήσεις απαιτούν πνευμόνια και μια ανάλογη εμπειρία.

Από όσα αναφέραμε καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως καλύτερο ή χειρότερο κάποιο σύστημα προπόνησης.Ο συνδυασμός αυτών των δύο ίσως να αποτελούν την ιδανική περίπτωση για μια πλήρως ολοκληρωμένη προπόνηση.



Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Online Casino site review - Lucky Club
LuckyClub.com is the leading online gambling website that offers you a safe and safe luckyclub.live and secure online gaming experience. The site is licensed by the Curacao