Βασικός μεταβολικός ρυθμός και θερμίδες συντήρησης

Αποτέλεσμα εικόνας για υπολογισμος θερμιδων
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που έχουν σαν επιθυμία να χάσουν ή να προσθέσουν βάρος αλλά δε γνωρίζουν τον τρόπο.Το άτομο τόσο μέσω της άσκησης αλλά κυρίως με την διατροφή του θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τον στόχο του.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει κάποιος να κάνει για να προσθέσει ή να χάσει βάρος είναι να βρει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του και μετά τις θερμίδες συντήρησης του.Για να το πούμε ποιο απλά,θα πρέπει να βρουν πόσες θερμίδες χρειάζονται καθημερινά ώστε να κρατήσουν το βάρος που έχουν αυτή την στιγμή.Αφού βρουν τις θερμίδες που χρειάζονται ημερησίως, θα πρέπει να φάνε παραπάνω από αυτές,αν θέλουν να βάλουν κιλά ή λιγότερο από αυτές αν θέλουν να χάσουν κιλά.Το θέμα εδώ όμως είναι πως θα καταφέρουμε να βρούμε αυτές τις πολυπόθητες θερμίδες συντήρησης.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό.Για να το κάνουμε αυτό ακολουθούμε την παρακάτω εξίσωση.

Άνδρες: ΒΜΡ= 66 + (13,7 x βάρος(kg)) + (5 x ύψος(cm)) - (6,8 x ηλικία(έτη))
Γυναίκες: ΒΜΡ= 655,1 + (9,6 x βάρος(kg)) + (1,8 x ύψος(cm) - (4,7 x ηλικία(έτη))

Στην συνέχεια αφού υπολογίσουμε τον ΒΜΡ μπορούμε να βρούμε τις θερμίδες συντήρησης μας. Πολλαπλασιάζουμε τον αριθμό που θα βρούμε από πάνω με έναν συντελεστή από τον παρακάτω πίνακα,αναλόγως με τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Καθιστική ζωή,λίγο έως καθόλου άσκηση=ΒΜΡ x 1,2
ελαφριά άσκηση,1-3 φορές την εβδομάδα=ΒΜΡ x 1,375
μέτρια άσκηση,4-5 φορές την εβδομάδα=ΒΜΡ x 1,55
σκληρή άσκηση,6-7 φορές την εβδομάδα=ΒΜΡ x 1,725
Πολύ σκηρή άσκηση,διπλές προπονήσεις καθημερινά=ΒΜΡ x 1,9


Σχόλια